Χάσμα Γενεών

    Σήμερα θα αναφερθούμε στο "χάσμα των γενεών" που επικρατεί έντονα στις μέρες μας.
Με τον όρο "χάσμα των γενεών" εννοούμε την κατάσταση αμοιβαίας δυσπροσαρμοστίας που χαρακτηρίζει τις σχέσεις εφήβων και ενηλίκων.Η εφηβεία είναι μία μεταβατική περίοδος ψυχοσωματικών αλλαγών. Το άτομο στην ουσία ξαναγεννιέται, αφού από την παιδική ηλικία περνά στο κόσμο των ενηλίκων.
    Αιτίες που προκαλούν το "χάσμα γενεών" είναι οι εξής :

  • Βιολογικές διαφορές μεταξύ των εφήβων και των ενηλίκων . Οι έφηβοι λόγω του νεαρού της ηλικίας τους έχουν την ενέργεια και τη δύναμη να κάνουν καινούργια πράγματα και να βιώσουν νέες εμπειρίες. Αντίθετα οι ενήλικοι νοιώθουν εξαντλημένοι από την εργασία τους  και δεν έχουν την δύναμη να κάνουν νέα πράγματα.
  • Διαφορετική ''πολιτιστική καταγωγή''. Οι ενήλικοι έχουν βιώσει διαφορετικές εμπειρίες και ζούσαν σε διαφορετικές συνθήκες ζωής. Έτσι έχουν διαφορετικές αντιλήψεις με τους νέους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ τους. Οι νέοι σήμερα ζουν σε διαφορετικές και καλύτερες συνθήκες έχοντας διαφορετικές απόψεις και πρότυπα.
  • Οι γρήγοροι ρυθμοί εξέλιξης της τεχνολογίας. Με την βελτίωσή της επιτείνεται και διευρύνεται το ''χάσμα'' ανάμεσα σε εφήβους και ενηλίκους. 
Για την σωστή αντιμετώπιση του χάσματος θα μπορούσαμε να κάνουμε
 τα εξής :

  • Υγιής και σωστός διάλογος μεταξύ ενηλίκων και εφήβων.
  • Η προσάρμοση των γονιών στο χώρο και στο χρόνο που ζουν τα παιδιά τους και όχι το αντίστροφο.
  • Στήριξη του εφήβου από τους γονείς και μέριμνα για τη σωστή πνευματική και ηθική του ολοκλήρωση.
  • Αποφυγή ακροτήτων και ύπαρξη αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού και αγάπης μέσα στην οικογένεια.
  • Ομαλές σχέσεις και επικοινωνία στο σχολείο και ύπαρξη σεβασμού από όλους προς όλους.
Με έναν υγιή διάλογο, σωστή επικοινωνία, αλληλοκατανόηση και συγκαταβατικότητα από όλα τα μέρη το ''χάσμα'' μπορεί να γεφυρωθεί και στη θέση του να θεμελιωθεί ένα οικοδόμημα πιο γερό και ουσιαστικό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρότυπα-Είδωλα εφήβων

Κώδικας επικοινωνίας εφήβων